Osteopathie voor volwassenen en kinderen

Laat je lichamelijke klachten behandelen.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een holistische geneeswijze. Dit wil zeggen dat de patiënt in zijn geheel wordt behandeld en niet enkel symptomen.

Een osteopaat is de aangewezen persoon voor aandoeningen van functionele aard met hun daaraan gerelateerde pijn en ziekteverschijnselen. Ik werk hoofdzakelijk met mijn handen. U kan bij mij terecht voor aandoeningen van het bewegingsstelsel (bijvoorbeeld rug- en gewrichtsklachten), maar ook voor functiestoornissen die geen betrekking hebben op het bewegingsstelsel (bijvoorbeeld functionele klachten van het spijsverteringsstelsel).

De behandeling stimuleert de autocorrectie, dit is het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Als osteopaat geven we het lichaam dus “een duwtje in de rug” om zichzelf te herstellen.

De osteopathie is een veilige geneeswijze met als doelstelling het herwinnen van een optimale functie. 

De osteopaat werkt op drie verschillende systemen in het lichaam:

Deze drie systemen zijn met elkaar verbonden en zullen dus steeds in relatie met elkaar onderzocht en behandeld worden. Op deze manier gaat een osteopaat verder kijken dan enkel de klacht en op zoek gaan naar de oorzaak. We trachten de patiënt te helpen naar een beter structureel, biochemisch en emotioneel evenwicht, waardoor het lichaam in staat wordt gesteld zichzelf beter te herstellen.

1. Het bewegingssysteem


Pariëtale systeem: Spieren, gewrichten, botten, ligamenten,...


2. De schedel en de hersenvliezen

Craniosacrale systeem: De schedel en de hersenvliezen. 


3. De organen, bloed- en lymfevaten

Visceraal systeem: De organen, bloed- en lymfevaten & de fasciale bindweefselvliezen tussen de organen.

Zelf streef ik een nauwe samenwerking na met de huisarts of specialist en andere medische/paramedische disciplines. Samen kunnen we de patiënt een optimale zorg bieden! Een osteopaat werkt in de eerste lijn van de gezondheidszorg. Dit wil zeggen dat er voor het bezoek aan een osteopaat geen verwijzing van een huisarts of van een specialist nodig is. Toch wil en kan ik deze disciplines niet vervangen. Ook mag ik geen medicatie voorschrijven. Bijgevolg hoort osteopathie ook niet onder kinesitherapie en kan voor een osteopathische behandeling geen voorschrift voor kinesitherapie gebruikt worden.

Veel voorkomende klachten waarvoor (onze) patiënten een osteopaat raadplegen:

 • Klachten van het bewegings- en zenuwstelsel, zoals: rugpijn, lumbago, nekpijn, sciatica, spier- en gewrichtsaandoeningen, chronische pijnklachten.
 • Na een val, kwetsuur, verstuiking, slechte houding, verhoogde spanning, emotionele stress en hoofdpijn, migraine
 • Verteringsproblemen (opgeblazen gevoel, maagzuur, stoelgangproblemen, spastisch colon, klachten van de bloedsomloop, ademhalingsklachten, oor-, neus- en keelproblemen, urologische klachten


 • Stressgerelateerde en infectieziekten (reuma, psoriasis, astma, colitis ulcerosa,…)
 • Sportgerelateerde klachten op alle niveaus.
 • Tijdens en na de zwangerschap (bekkeninstabiliteit, de pasgeborene en tijdens de kindertijd)
 • Postoperatief

 • Klachten van onbekende oorzaak


 • Klachten van het bewegings- en zenuwstelsel, zoals: rugpijn, lumbago, nekpijn, sciatica, spier- en gewrichtsaandoeningen, chronische pijnklachten.
 • Na een val, kwetsuur, verstuiking, slechte houding, verhoogde spanning, emotionele stress en hoofdpijn, migraine
 • Verteringsproblemen (opgeblazen gevoel, maagzuur, stoelgangproblemen, spastisch colon, klachten van de bloedsomloop, ademhalingsklachten, oor-, neus- en keelproblemen, urologische klachten
 • Stressgerelateerde en infectieziekten (reuma, psoriasis, astma, colitis ulcerosa,…)
 • Sportgerelateerde klachten op alle niveaus.
 • Tijdens en na de zwangerschap (bekkeninstabiliteit, de pasgeborene en tijdens de kindertijd)
 • Postoperatief
 • Klachten van onbekende oorzaak

Werkwijze van de osteopaat


Tijdens de eerste afspraak neemt de osteopaat een uitgebreid vraaggesprek af met betrekking tot uw klachten. Ook komt hier uw medische voorgeschiedenis ter sprake. Ik zal niet nalaten u door te verwijzen naar de reguliere of specifieke geneeskunde indien er zogenaamde ‘rode vlaggen’ worden opgemerkt, deze kunnen duiden op ernstige onderliggende klachten.


Gedurende het onderzoek, waarbij u uw ondergoed kunt aanhouden, wordt u staand, zittend en vooral liggend op de behandeltafel onderzocht. Dit onderzoek richt zich op de beweeglijkheid van het bewegingsapparaat, op de organen en op het craniosacrale systeem.


Na het onderzoek volgt de eerste behandeling, waarbij gevonden bewegingsverliezen worden opgeheven of verminderd. Zowel het onderzoek als de behandeling worden uitsluitend uitgevoerd met de handen. Via zachte directe of indirecte manipulatieve technieken, rekkingen, reflexmassages zullen we proberen de gestoorde mobiliteit ter hoogte van de betrokken gewrichten, organen en structuren op te heffen en het lichaam terug naar zijn natuurlijk evenwicht te brengen zodat alles weer in balans is. Indien wenselijk en alleen met uw toestemming, wordt er overleg gevoerd en/of informatie uitgewisseld met andere medische disciplines.


De periode tussen de behandelingen kan variëren van 1 week tot enkele maanden. Deze tijd heeft het lichaam nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Meerdere behandelingen zijn soms nodig. Als er na 3-5 behandelingen nog geen enkele verbetering zichtbaar is, zal ik u verder doorverwijzen.


Na een behandeling moet je lichaam de tijd krijgen om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Dit proces kan eventueel gepaard gaan met vermoeidheid, een korte opflakkering van de symptomen, spierstijfheid, een grieperig gevoel, een lichte emotionele ontlading, … . Dit is een normale reactie van het lichaam.

Een afspraak boeken bij Pieter-Jan?

These slides will be slide-able on the live version of your page!

Mijn eerste reflex is om een afspraak bij Pieter-Jan te boeken

"Bij kwetsuren of 'ouderdomskwaaltjes' is mijn eerste reflex om een afspraak te maken bij Pieter-Jan. Achteraf blijkt dit ook altijd de juiste beslissing te zijn." - Herman B.

Heman B.

"De man met de gouden handen”

Wij kennen Pieter-Jan als een zeer bekwame osteopaat die met veel vakkennis en toewijding voor elke cliënt het beste wilt. Of je nu een beginnende recreatieve sporter of een professionele topatleet bent, Pieter-Jan biedt voor iedereen zorg op maat. In ons team wordt hij niet voor niets “de man met de gouden handen” genoemd." - 

Thai- en Kickboksclub CHAKUSHIN

Vaakgestelde vragen over Osteopathie

Wat is het verschil met kinesitherapie - Chiropraxie

In de kinesitherapie staat de revalidatie van de patiënt centraal. Een kinesitherapeut werkt op voorschrift van de huisarts/specialist en werkt vooral lokaal op de pijnregio van de patiënt. Osteopathie is een totaalbehandeling die zowel het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, pezen,…), als de organen, omliggende weefsels en de schedel behandelt. De patiënt wordt in zijn geheel bekeken en er wordt meer naar de oorzaak van de klachten gezocht.

Chiropraxie is ontstaan uit de osteopathie en richt zich voornamelijk op het behandelen van de wervelkolom via manipulaties. Een chiropractor gaat ervan uit dat de klachten van de patiënten voornamelijk voortkomen uit een probleem met de wervelkolom. Een osteopaat behandelt naast de wervelkolom ook spieren en andere weefsels om vanuit een holistische visie, waarbij de verbanden tussen de verschillende lichaamsdelen worden bekeken, de patiënt te helpen. Een osteopaat zal dikwijls ook alleen de blokkades in de wervelkolom behandelen en uitgaan van de natuurlijke herstelkracht van het lichaam om te corrigeren. Een chiropractor zal meestal meerdere wervels manipuleren.

Kan ik via het ziekenfonds een stuk terugbetaald krijgen voor osteopathie?

Osteopathie wordt door alle ziekenfondsen vergoed. Na elke consultatie krijgt u een uniform “attest osteopathie” dat u kan bezorgen aan uw mutualiteit. Er wordt een tussenkomst voorzien van 10 euro per consultatie met een maximum van 5 consultaties per kalenderjaar. Bekijk de website van je ziekenfonds om de laatste correcte informatie te vinden.

Hoe lang duurt een consultatie?

Een consultatie vindt steeds plaats op afspraak en duurt gemiddeld 45 minuten.

Heb ik een voorschrift van de dokter nodig voor Osteopathie?

U heeft geen voorschrift van de huisarts nodig.

Zijn de klachten na één behandeling verdwenen?

Ik tracht om u zo snel mogelijk klachtenvrij te krijgen. Het lichaam heeft de tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Meerdere behandelingen zijn soms nodig. Zeker voor klachten die reeds lange tijd aanwezig zijn. Als er na 3-5 behandelingen nog geen enkele verbetering zichtbaar is, zal ik u verder doorverwijzen.

Dien ik mij uit te kleden voor een behandeling?

Een optimaal onderzoek en behandeling gebeurt in ondergoed. Op deze manier kan ik het best uw houding en toestand van uw lichaam beoordelen. Dikwijls licht de oorzaak van de klacht niet in de regio van de symptomen. Mocht u hier echter problemen mee hebben, mag u dit altijd kenbaar maken. Dan behandel ik u met kleren aan. Weet echter dat bepaalde technieken op deze manier minder doeltreffend kunnen zijn.

Kan ik langskomen voor een check-up als ik momenteel geen klachten heb?

We hebben maar één lichaam en daar moet u zorg voor dragen. Dit kan door preventief een bezoek te brengen aan de osteopaat. Onderhoud uw lichaam zoals uw auto en laat u regelmatig preventief onderzoeken en behandelen. Zo behoud je de garantie op een lichaam dat goed beweegt en minimaliseer je de kans op klachten.