Dry needling osteopaat

Auriculotherapie

Als ondersteuning van uw osteopathiebehandeling

Wat is "Auriculotherapie'? 


Auriculotherapie of ooracupunctuur is een therapeutische techniek die volledig zelfstandig kan gebruikt worden maar evenzeer complementair is aan elke andere behandeling. Deze techniek bestaat er in om precieze punten op de oorschelp te behandelen voor therapeutische doeleinden. In het oor bevinden zich punten die overeenkomen met de diverse organen, de ledematen, de wervelkolom van het menselijk lichaam.De Franse arts Paul Nogier ontdekte deze methode in het midden van de 20e eeuw na observaties van een volksgeneeskundig gebruik om bij lage rugpijn een bepaalde plaats op de oorschelp te prikkelen. De Franse neurofysioloog David Alimi vond in 2002 dat het steken van een naald in het ooracupunctuurpunt dat zou corresponderen met de duim, eenzelfde verandering aan de sensibele hersenschors te zien geeft op een functionele MRI scan, als mechanische stimulatie van de duim zelf. Ooracupunctuur wordt in het buitenland aangewend voor de behandeling van chronische ziekten, zoals onder andere de ziekte van Parkinson en voor pijnbestrijding. Dit al dan niet in combinatie met reguliere geneesmiddelen, die in dosering sterk gereduceerd kunnen worden en de levenskwaliteit positief beïnvloeden. Ooracupunctuur wordt inmiddels onderzocht én onderwezen aan onder meer de medische faculteiten van Parijs en Nantes.


Na een anamnese worden er op de oorschelp welbepaalde punten opgezocht met behulp van een apparaat. Vervolgens worden minuscule semipermanente naaldjes aangebracht waardoor het effect van de behandeling ook nog doorwerkt nadat de sessie is afgelopen. Indien deze naaldjes niet worden verdragen of bij kinderen, kunnen deze naaldjes vervangen worden door oorzaadjes of magneetjes. De toepassing van auriculotherapie is relatief pijnloos en de verblijfnaaldjes vallen spontaan uit na enkele dagen of weken. Het effect kan onmiddellijk zijn of met vertraagde werking zich kenbaar maken. Soms kan men een tijdelijke verergering van de klachten waarnemen. Over het algemeen merkt men een verbetering tijdens de eerste week na de behandeling voor acute problemen en binnen de maand voor chronische problemen.

Auriculotherapie kan een belangrijke aanvulling zijn waar conventionele behandelingen niet meer het gewenste effect uitoefenen of niet meer kunnen gebruikt worden omwille van ernstige nevenwerkingen.


Indicaties

 • Traumatische pijnen: contusies, verstuikingen, luxaties, bot-, ligament- en spierletsels, chirurgische pijn, stijfheid en ankylose
 • Gewrichtspijnen van artrose en artritis en hun secundaire klachten (zoals bv.hoofdpijn, vertigo of hartklachten ten gevolge van cervicartrose)
 • Trofische stoornissen (bv. Frozen Shoulder)
 • Andere pijnen, paresthesie, zenuwpijnen (zoals sciatica, cervicobrachialgie  herpes zosterpijn, fantoompijn)
 • Functionele bloedsomloopstoornissen, lokaal of algemeen)
 • Interne functiestoornissen (dyspepsie, constipatie, colitis, astma, beklemming, hartstoornissen, urinaire stoornissen, ...)
 • Hormonale ontregelingen (hypofyse, bijnier, schildklier, genitale functies,…)
 • Algemene stoornissen zoals terreindeficiënties bij artrose en artritis, neurovegetatieve ontregelingen, insomnia, chronische vermoeidheid, nervositeit, gevoeligheid voor stress, allergie, ...)
 • Hooikoorts
 • Motorische neurologische functiestoornissen : contracturen, bevingen, parese en paralyse van centrale of perifere oorsprong
 • Acute en chronische ontstekingen
 • Psychosomatische en psychische klachten (depressiviteit, burn-out,…)
 • Stoppen met roken
 • Ondersteuning bij afvallen


Stoppen met roken

Met behulp van ooracupunctuur worden de reacties van uw zenuwstelsel afgeremd, zodat dit weer functioneert als bij niet-rokers. Hierdoor krijgt u min of meer een afkeer van tabak, waardoor u minder last hebt van ontwenningsverschijnselen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat u de eerste cruciale weken na het stoppen met roken makkelijker kunt volhouden. Motivatie is uiteraard cruciaal om te stoppen met roken. U moet het tenslotte zelf doen!

Hier worden enkel kleine verblijfnaalden gebruikt. De hoeveelheid naalden die gebruikt wordt is voor iedereen verschillend. Voor een effectieve behandeling is het van belang dat u minimaal 6 uur voor de behandeling niet rookt. Beter is om 24 uur van te voren niet te roken!

Een afspraak maken voor Auriculotherapie?