Werkwijze van de osteopaat
Tijdens de eerste afspraak neemt de osteopaat een uitgebreid vraaggesprek af met betrekking tot uw klachten. Ook komt hier uw medische voorgeschiedenis ter sprake. Ik zal niet nalaten u door te verwijzen naar de reguliere of specifieke geneeskunde indien er zogenaamde ‘rode vlaggen’ worden opgemerkt, deze kunnen duiden op ernstige onderliggende klachten.
Gedurende het onderzoek, waarbij u uw ondergoed kunt aanhouden, wordt u staand, zittend en vooral liggend op de behandeltafel onderzocht. Dit onderzoek richt zich op de beweeglijkheid van het bewegingsapparaat, op de organen en op het craniosacrale systeem.
Na het onderzoek volgt de eerste behandeling, waarbij gevonden bewegingsverliezen worden opgeheven of verminderd. Zowel het onderzoek als de behandeling worden uitsluitend uitgevoerd met de handen. Via zachte directe of indirecte manipulatieve technieken, rekkingen, reflexmassages zullen we proberen de gestoorde mobiliteit ter hoogte van de betrokken gewrichten, organen en structuren op te heffen en het lichaam terug naar zijn natuurlijk evenwicht te brengen zodat alles weer in balans is. Indien wenselijk en alleen met uw toestemming, wordt er overleg gevoerd en/of informatie uitgewisseld met andere medische disciplines.
De periode tussen de behandelingen kan variëren van 1 week tot enkele maanden. Deze tijd heeft het lichaam nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Meerdere behandelingen zijn soms nodig. Als er na 3-5 behandelingen nog geen enkele verbetering zichtbaar is, zal ik u verder doorverwijzen.
Na een behandeling moet je lichaam de tijd krijgen om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Dit proces kan eventueel gepaard gaan met vermoeidheid, een korte opflakkering van de symptomen, spierstijfheid, een grieperig gevoel, een lichte emotionele ontlading, … . Dit is een normale reactie van het lichaam.